There is no slider selected or the slider was deleted.

Proiectarea unui Data Center

data center odf

Necesitatea conexiunilor de mare viteza este evidenta de la zi la zi, backbone-ul fiind o necesitate absoluta. Poate singura piedica in calea micilor sau marilor operatori.

In data centere sau in centrele de comunicatie in ultima perioada au crescut vertiginos numarul de porturi de fibra optica, operatori trecand rapid de la fuxurile de 2Mbps, direct la porturile de fibra optica.

Mai multe porturi de fibra, mai multe patch-uri, mai multa necesitate de organizare. Cabinete de tip OMX600, OMX800 pot suporta capacitati mari intr-un spatiu extrem de mic. Cabinetele OMX sunt special gandite pentru spatiile ETSI, caracteristic centrelor de date, iar sistemele de prindere in podea sunt antiseismice pana la Zona4 (Belcore 4).

Commscope (ADC KRONE) are pentru piata din Romania o solutie interesanta :Fiber Guide® Optical Raceway System, sau mai simplu FGS . Iata cateva din avantaje principale ale aceste solutii:

– instalarea rapida „click-and-go”, asemnanatoare jocurilor de tip LEGO, reducand major costurile de instalare.

– mentinerea razei de curbura a patch-urilor de fibra optica pe toata lungimea traseului.

– odata traseul instalat, pentru iesirea in dreptul fiecarui rack de comunicatie puteti monta o iesire rapida (ExpressExit®) cu doua suruburi de fixare.

– multiple optiuni de iesire, rutare, organizare sau coborare a patch-urilor: coturi, pâlni, insule, storage, tuburi flexibile, etc.

– pret competitiv.

 

Iata si cateva declara D-nul Ing. Alexandru Neacsu:

Pentru noul data center GTS Telecom a ales solutia FGS de la ADC KRONE avand in vedere mai multe aspecte, printre care:
– existenta unui precedent, in sensul ca GTS detine deja o solutie FGS.
– raport calitate/pret bun.
– capacitatea mare de colectare a patch-urilor FO
– culoare: nici nu vrei sa stii cati clienti au exclamat „wow ” la vederea vibrantului galben
– sistemul facil de instalare si upgrade.
– sistemul practic de coborare a patch-urilor in rack.

 

Echipamentele beneficiaza de suport total: proiectare&design, instalare sau asistenta la instalare din partea companiei importatoare KRONECT COMUNICATII SRL.

Cred ca ceea ce a determinat companiile de telecomunicatii sa folosesca sistemul FiberGuide®Solution de la Commscope (ADC KRONE) s-au bazat pe cateva criterii importante: securitatea link-ului intre echipamente si ODF, delimitarea clara a traseului urmat de fibra optica si protejarea acesteia, si in ultimul rand pretul accesibil pentru o astfel de solutie” declara Lucian Constantin – Sales Manager

Informatii suplimentare disponibile pe : http://www.kronect.ro/fiberguide-solution/

In anul 2005 TIA (Telecoms Indurstry Association) a publicat pentru prima data standardul dedicat pentru data centere : TIA-942. Iar la finele anului 2015 a aparut si noul standard european de serie EN 50600-x, acoperind proiectarea facilitatilor ?i infrastructurii unui data center, implicand proiectarea si construirea de centre de date ?i de operare. Standardul este dezvoltat de CENELEC, o organizatie de standarde Europene, independenta ?i non-profit, neutra comercial ?i acceptat? prin raportarea sa la standardele internationale ISO/IEC.

In ultima perioada in Romania au aparut o serie de data centere intitulate numai generic Tier II, Tier III sau Tier IV.  Certificarea Tier se poate face numai de catre institutul Uptime, iar in Romania exista un singur centru de date certificat Uptime, dar la nivel declarativ sunt zeci de astfel de centre.

Ce insemna Tier II, Tier III sau Tier IV? Dand la o parte detaliile tehnice, in final ofertele de colocare pe un data center certificat se rezuma la timpul de down time. In tabelul de mai jos aveti un cost estimativ de investitie pe nivel de certificare Tier:

Tier

 

Intr-un data center echipamentele sunt accesibile sau trebuie sa functioneze 24x7x 365 la un nivel ridicat de flexibilitate si durabilitate. La baza sunt 3 puncte importante pentru care un operator trebuie sa le ia in calcul la proiectarea unui data center:

  1. Eficientizarea spatiului

Orice spatiu intr-un data center, centru de date sau centru de colocatie spatiu (foot print) acoperit de alimentare cu energie, racire sau suport tehnic implica anumite costuri, conform evaluarii la nivel european de mai sus. O proiectare eficienta a spatiului poate economisii in final sume importante. Un exemplu edificator este folosirea unui Optical Distributin Frame (meet-me rack) cu acces numai pe fata cabinetului (full front access), instalat direct pe perete poate scuti o importanta suprafata interioara.

  1. Fiabilitate

Critic intr-un data center devine capacitatea de a intreruperi de reteaproiecta o solutie care sa elimine riscul de intrerupere a serviciului operatorului sau a clientilor acestora.

Pierderile companiilor datorate intreruperilor de retea poate sa difere de la tara la tara avand mai jos o estimare a acestora in EU

 

 

  1. Flexibilitatea

Proiectarea unei solutii de interconectare a porturilor in cadrul ODF (Optical Distribuiton Frame) sau in EDF (Ethernet Distribution Frame) bazata pe identificarea rapida centralizata si redistributia cu usurinta a acestora, va ridica la maxim gradul de flexibilitate asigurand un timp de down time foarte scazut.

In general toate solutiile Commscope pentru centrele de date mari, mislocii sau mici sunt concepute special pentru operarea rapida si usoara.

 

Informatii suplimentare disponibile pe : http://www.kronect.ro/fiberguide-solution/