There is no slider selected or the slider was deleted.

Care este diferenta pret la o cablare data-voce?

 

cablu cat5e

Intrebarea apare la fiecare produs cumparat in toata experientele noastre zilnice, de la o pereche de pantofi si pana la o masina personala. Dar in fiecare decizie exista o comparatie intre calitatea produsului, marca acestuia si pretul platit. Cele trei criterii contribuie la decizia de achizitie finala. Dar cati dintre noi pot face o comparatie a celor trei criterii la un cablu de retea de date/voce (structurata), Cat5e spre exemplu?

CALITATEA PRODUSULUI

Calitatea unui cablu de date/voce este compus din mai multe elemente, de la bara de cupru din interior (99% Cu), protectia firelor (PE), pasul de torsadare a fiecarei perechi din cele patru si pana la mantaua de protectie exterioara (PVC – Eca; Dca; Cca sau B2ca). Fiecare aceste elemente pot influenta pretul final al cablului, dar si calitatea produsului finit. Iar daca ne gandim ca la o cablare de retea structurata 50% reprezinta valoarea cablului atunci o sa intelegem de ce apar diferente de pret majore intre producatorii consacrati, cu produse si imagine de calitate vs produse ieftine dar unde gasim, de multe ori, numai imprimarea Categoriei.

  • Bara de cupru

comparatie-cupru-Excel-Networking-2

Conform standard conductorul trebuie sa fie turnat din cupru solid si sa respecte cerintele din EN 50288-1: 2003, 4.1. Aici diferenta de pret este cea mai considerabila, proportia valorii generale a cablului fiind si cea mai mare. Calitatea cuprului standard trebuie sa contina 99% Cupru (Cu) unde producatorii inventivi reduc dimensiunea de la cuprului de la 0,5mm (24AWG) pana la 0,45mm, limita in care linkul de comunicatie mai suporta transmisie. Cel mai important este ca o dimensiune mai redusa a cuprului poate afecta comunicatia in conditii unor interferente sau a unor mici greseli de instalare (curbe stranse, presiuni asupra cablurilor, apropierei de cabluri de curent, etc). Alti producatori mai inventivi folosesc alte calitati de cupru (80% cupru) sau cel mai des intalnit ca alternativa ieftina CCA (aluminiu cu acoperire de cupru). Calitatea slaba vine la pachet si cu cateva dezavantaje majore: se rupe sau se deformeaza usor, oxideaza contactele in modulele de conectare, nu se poate folosi pentru alimentarea cu PoE sau PoE+, etc.

Recomandari pentru a identifica daca un cablu nu are conductor non standard:

  • cumparati de la producatori consacrati, cu nume in piata
  • testati cablul cu ajutorul unui echipament de testare a retelelor de cablu (tester certificare Ethernet)
  • razuiti conductorul si vedeti daca se vede conductorul de aluminiu
  • verificati daca nu exista indicatie sau marcaj CCA pe conductor sau pe cutia de cablu
  • Pasul de torsadare a firelor

torsadare-cablu-etherne-Excel-Networking

O alta economie in defavoarea trasmiterii semnalului este reducerea pasilor de torsadare a firelor din cupru. Producatori consacrati, cei care respecta standardele de cablare Cat5e ANSI/TIA-568-C, ISO/IEC 11801 sauBS EN 50173 impun prin constructie pasi diferiti de torsadare pentru balansarea semnalelor si evitarea intersectarii acestora (crosstalk). Cu cat torsadarea va fi facuta cu pasi mai marunti, cu decalaje intre fiecare dintre cele patru perechi din cablu, cu atat intersectarea semnalelor este mai putin probabila. Costurile vor creste datorita consumului mai mare de material (cupru, in special), dar si a procesului de torsadare diferit intre perechi din masiniile de productie.

Recomandari pentru a identifica un cablu non standard:

  • cumparati de la producatori consacrati, cu nume in piata
  • testati cablul cu ajutorul unui echipament de testare a retelelor de cablu (tester certificare Ethernet)
  • inlaturati mantaua principala si observati diferentele de torsadare intre perechi
  • Mantaua de protectie a cablului

comparatie-cablu-excel-networking-vs-competitie

Mai putin importanta in transmiterea semnalului, mantaua de protectie este importanta in rezistenta la foc si la instalarea cablurilor. O manta din PVC non standard, de obicei, nu are indicata rezistenta la foc. Aditional, pe langa LSZH – Low Smoke Zero Halogen (sau LSoH), o manta rezistenta la foc trebuie sa corespunda cerinteleor CPR (Construction Projects Regulation) si sa aiba indicatie de EuroClass rezistenta la foc (exe: Eca, Dca…B2ca). La instalarea cablurilor mantaua exterioara joaca si rol de protectie la tragere, presiune sau intindere. Un producator de calitate va selecta cele mai bune materiale pentru PVC din care este construita mantaua exerioara unde numele acestuia va fi imprimat.

Dupa atata experienta (Kronect este prezent pe piata din 1998) in produsele disponibile in Romania concluzia finala este ca diferentele de pret intre un producator de calitate, cu nume de marca si orientat dedicat pe produse de cablare structurata  – cum este Excel Networking UK si un producator fara multa experienta in produsele de cablare, nu difera mult. Vorbim de cateva procente nesemnificative comparabil cu artificiile facute pentru a optimiza la maxim pretul in defavoarea calitatii semnalului transmis pe aceste cabluri.