Care este diferenta pret la o cablare data-voce?

cablu cat5e

Intrebarea apare la fiecare produs cumparat in toata experientele noastre zilnice, de la o pereche de pantofi, bicicleta sau masina personala. În fiecare decizie exista o comparatie intre calitatea produsului, marca acestuia si pretul platit. Cele trei criterii definesc achizitia finala. La fel sunt comparatiile de achizitie, pe cele trei criterii la un cablu de retea voce-date (cablare structurata), Cat5e, Cat6, Cat6a sau Cat7, spre exemplu.

CALITATEA PRODUSULUI

Calitatea unui cablu de voce-date este compus din mai multe elemente. De la firul de cupru (99% Cu), protectia firelor de cablu (PE), pasul de torsadare a fiecarei perechi (din cele patru), si pana la mantaua de protectie exterioara (PVC sau LSZH- Eca; Dca; Cca sau B2ca). Fiecare dintre aceste elemente pot influenta pretul final al unui cablu, dar si calitatea produsului finit. La o cablare de retea, unde 50% o reprezinta valoarea cablului, atunci intelegem de ce apar diferente de pret intre diversi producatori, cei ce fac produse de calitate conforme cu standardele internationale de reglementare (ISO/IEC 11801), versus producatorii de cabluri ieftine. La cele extrem de ieftine chiar vom avea surpriza sa gasim numai imprimarea Categoriei cablului, fara legatura cu standardele de calitate.

BARA DE CUPRUcomparatie-cupru-Excel-Networking-2

Conform standardelor de calitate conductorul trebuie sa fie turnat din cupru solid si sa respecte cerintele din EN 50288-1: 2003, 4.1. Aici diferenta de pret este cea mai considerabila, proportia valorii generale a cablului fiind si cea mai mare. Firul de cupru folosit trebuie sa contina 99% Cupru (Cu).  Producatorii inventivi reduc dimensiunea firului de Cupru, de la 0,5mm (24AWG), pana la 0,45mm, limita in care linkul de comunicatie mai suporta transmisie pe cei 90 metri.

Folosirea unei dimensiuni reduse a cuprului poate afecta comunicatia pe cablu, in conditile existentei unor interferente externe sau a unor mici greseli de instalare, exe: curbe stranse, presiuni asupra cablurilor, apropierea in limita de cablurile electrice, etc. Alti producatori mai inventivi folosesc calitati inferioare de cupru, exemplu 80% cupru sau chiar si mai rau – Aluminiu cuprat, denumita generic CCA (Copper Clad Aluminium) non standard. Calitatea slaba a conductorului vine la pachet si cu cateva dezavantaje majore: firele se rup sau se deformeaza usor, oxideaza contactele in modulele de conectare, nu se poate folosi pentru alimentarea cu PoE sau PoE+, etc.

Recomandari pentru a evita reclamatiile ulterioare sau garantia oferita clientului:

  • Cumparati de la producatori consacrati, cu nume in piata. Un indicator perfect sunt producatorii de solutii LAN care ofera garantie de 25 ani, deoarece acestia asigura solutii conform standardelor de calitate si certificate.

  • Dupa instalarea unui link de 90 de metri testati cablul cu ajutorul unui echipament de certificare a retelelor de cablu (tester certificare LAN).
  • Razuiti fiecare dintre cei 8 (opt) conductori si vedeti daca se vede conductorul de aluminiu sau metal (exista si asa ceva pe piata). Verificati în special perechile alb/albastru si alb/maro!
  • Asigurati-va ca nu exista indicatie sau marcaj CCA (Aluminum Conductor Coated with copper) pe cablu sau pe cutia acestuia.

PASUL DE TORSADARE A FIRELOR DE CUPRU

torsadare-cablu-etherne-Excel-Networking

O alta “economie”, in defavoarea trasmiterii si protectiei semnalului de date-voce este reducerea pasilor de torsadare a firelor din cupru. Producatori consacrati, cei care respecta standardele de cablare ANSI/TIA-568-C, ISO/IEC 11801 sau BS EN 50173 impun, prin constructie, pasi diferiti de torsadare a perechilor din cablu pentru debalansarea semnalelor si evitarea intersectarii acestora (Crosstalk). Cu cat torsadarea va fi facuta cu pasi mai marunti si distinct intre perechi, dar si cu decalaje intre fiecare dintre cele patru perechi din cablu, cu atat intersectarea semnalelor este anulata mai bine. Costurile producatorului  vor creste, datorita consumului mai mare de material (cupru, in special), dar si din procesului de torsadare diferit intre perechile din cablu.

Recomandari pentru a identifica un cablu non standard:

  • Verificati cablul cu ajutorul unui echipament de testare si certificare a retelelor voce-date (tester certificat LAN Cat5e, CAT6a sau CAT7).

  • Inlaturati mantaua principala si observati diferentele de torsadare intre perechi.
  • Cumparati de la producatori consacrati, in special cei care acorda garantie la un intreg sistem pe perioada cat mai lunga (20-25 ani).

MANTAUA DE PROTECTIE A CABLULUIcomparatie-cablu-excel-networking-vs-competitie

Mai putin importanta in transmiterea semnalului din cablu, este mantaua de protectie. Dar acesta are o importanta majora în rezistenta la foc sau la instalarea cablurilor pe traseu. O manta non standard, de obicei, nu are indicata rezistenta la foc – iar daca o are, o masura de siguranta este declaratia de conformitate a producatorului, unde procesul de testare este verificat de doar cateva companii certificate la nivel mondial. A

ditional, pe langa LSZH – Low Smoke Zero Halogen (sau LS0H), o manta rezistenta la foc trebuie sa corespunda cerintelor CPR (Construction Projects Regulation) si sa aiba si indicatie de EuroClass pentru rezistenta la foc (exe: Eca, Dca…B2ca).

La instalarea cablurilor, mantaua exterioara joaca si rol de protectie la tragere, presiune sau intindere. Un producator de calitate va selecta cele mai bune materiale PVC sau LSZH (CPR) din care este construita mantaua exterioara, tot acolo unde numele acestuia va fi imprimat pe cablu.

Kronect Comunicatii este prezent pe piata de curenti slabi din 1998 – oferind la vanzare numai produse de conectica si cabluri LAN conforme cu standarde in vigoare, la un raport calitate/pret excelent. Concluzia comparativa este ca diferentele de pret intre un producator de calitate, cu nume de marca, cum este spre exemplu Excel Networking UK sau AMP NETCONNECT – si un producator alternativ, fara garantia calitatii, nu difera foarte mult. In general vorbim de cateva procente nesemnificative, comparabil cu artificile facute pentru a optimiza la maxim pretul in defavoarea performantelor si a functionarii unei retele LAN.

P.S. Chiar daca optati pentru un producator alternativ, fara garantie extinsa, cereti sa verificati calitatea executiei lucrarii finale prin testele de certificare LAN, teste care trebuiesc facute astfel:

  • cu luminiile aprinse, cu alti consumatori activati (centrale termice, transformatoare, etc.)
  • la o temperatura cuprinsa intre 20 – 30 grade Celsius, cum prevede standardul de testare ISO/IEC11801 – ANSI/TIA/EIA568.
  • cu echipament certificat de test LAN avand verificarile metrologie valabile.
  • cu masuratori individuale tip data-base, nu fisier xls sau pdf, unde aceste pot fi modificate manual sau pot fi copiate de la un port la altul.
Comments are closed.
WordPress Cookie Plugin by Real Cookie Banner