Care este diferenta pret la o cablare data-voce?

cablu cat5e

Întrebarea apare la fiecare produs cumpărat în toate experiențele noastre zilnice, de la o pereche de pantofi, bicicletă sau mașină personală. În fiecare decizie există o comparație între calitatea produsului, marca acestuia și prețul plătit. Cele trei criterii definesc achiziția finală. La fel sunt comparate achizițiile pe baza celor trei criterii și în cazul unui cablu de rețea voce-date (cablare structurată), fie el Cat5e, Cat6, Cat6a sau Cat7, spre exemplu.

CALITATEA PRODUSULUI

Calitatea unui cablu de voce-date este compusă din mai multe elemente. De la firul de cupru (99% Cu), protecția firelor de cablu (PE), pasul de torsadare al fiecărei perechi (din cele patru) și până la mantaua de protecție exterioară (PVC sau LSZH – Eca, Dca, Cca sau B2ca). Fiecare dintre aceste elemente poate influența prețul final al unui cablu, dar și calitatea produsului finit. Într-o cablare de rețea, unde 50% din valoare este reprezentată de cablu, înțelegem de ce apar diferențe de preț între diverși producători, cei care fac produse de calitate, conforme cu standardele internaționale de reglementare (ISO/IEC 11801), și producătorii de cabluri ieftine. La cele extrem de ieftine, putem avea surpriza să găsim doar imprimarea categoriei cablului, fără legătură cu standardele de calitate.

BARA DE CUPRUcomparatie-cupru-Excel-Networking-2

Conform standardelor de calitate, conductorul trebuie să fie realizat din cupru solid și să respecte cerințele din EN 50288-1: 2003, 4.1. Aici, diferența de preț este cea mai considerabilă, proporția valorii generale a cablului fiind și cea mai mare. Firul de cupru folosit trebuie să conțină 99% cupru (Cu). Producătorii inventivi reduc dimensiunea firului de cupru, de la 0,5 mm (24 AWG) până la 0,45 mm, limită în care linkul de comunicație mai suportă transmisie pe cei 90 de metri.

Folosirea unei dimensiuni reduse a cuprului poate afecta comunicația pe cablu, în condițiile existenței unor interferențe externe sau a unor mici greșeli de instalare, de exemplu: curbe strânse, presiuni asupra cablurilor, apropierea la limită de cablurile electrice etc. Alți producători mai inventivi folosesc calități inferioare de cupru, de exemplu 80% cupru sau, și mai rău, aluminiu cuprat, denumit generic CCA (Copper Clad Aluminium), non-standard. Calitatea slabă a conductorului vine la pachet cu câteva dezavantaje majore: firele se rup sau se deformează ușor, oxidează contactele în modulele de conectare, nu se poate folosi pentru alimentarea cu PoE sau PoE+ etc.

Recomandări pentru a evita reclamațiile ulterioare sau problemele legate de garanția oferită clientului:

  1. Cumpărați de la producători consacrați, cu renume pe piață. Un indicator perfect sunt producătorii de soluții LAN care oferă garanție de 25 de ani, deoarece aceștia asigură soluții conforme cu standardele de calitate și certificate, testând în prealabil fiecare cablu din fabrică.
  2. După instalarea unui link de 90 de metri, testați cablul cu ajutorul unui echipament de certificare a rețelelor de cablu (tester de certificare LAN).
  3. Răzuiți fiecare dintre cei 8 conductori și verificați dacă se vede conductorul de aluminiu sau alt metal (există și astfel de cabluri pe piață). Verificați în special perechile alb/albastru și alb/maro!
  4. Asigurați-vă că nu există indicații sau marcaje CCA (Aluminum Conductor Coated with Copper) pe cablu sau pe cutia acestuia.

PASUL DE TORSADARE A FIRELOR DE CUPRU

torsadare-cablu-etherne-Excel-Networking

O altă “economie”, în defavoarea transmiterii și protecției semnalului de date-voce, este reducerea pașilor de torsadare a firelor din cupru. Producătorii consacrați, cei care respectă standardele de cablare ANSI/TIA-568-C, ISO/IEC 11801 sau BS EN 50173, impun, prin construcție, pași diferiți de torsadare a perechilor din cablu pentru debalansarea semnalelor și evitarea intersectării acestora (crosstalk). Cu cât torsadarea va fi realizată cu pași mai mici și distinctă între perechi, dar și cu decalaje între fiecare dintre cele patru perechi din cablu, cu atât intersectarea semnalelor este mai bine anulată. Costurile producătorului vor crește din cauza consumului mai mare de material (în special cupru), dar și din cauza procesului diferit de torsadare între perechile din cablu.

Recomandări pentru a identifica un cablu non-standard:

  1. Verificați cablul cu ajutorul unui echipament de testare și certificare a rețelelor voce-date (tester certificat LAN Cat5e, Cat6a sau Cat7).
  2. Înlăturați mantaua principală și observați diferențele de torsadare între perechi.
  3. Cumpărați de la producători consacrați, în special de la cei care acordă garanție pe termen lung (20-25 de ani) pentru întregul sistem.

MANTAUA DE PROTECTIE A CABLULUIcomparatie-cablu-excel-networking-vs-competitie

Mai puțin importantă în transmiterea semnalului din cablu este mantaua de protecție. Totuși, aceasta are o importanță majoră în rezistența la foc și la instalarea cablurilor pe traseu. O manta non-standard, de obicei, nu are indicată rezistența la foc – iar dacă o are, o măsură de siguranță este declarația de conformitate a producătorului, unde procesul de testare este verificat de doar câteva companii certificate la nivel mondial. Adițional, pe lângă LSZH – Low Smoke Zero Halogen (sau LS0H), o manta rezistentă la foc trebuie să corespundă cerințelor CPR (Construction Products Regulation) și să aibă și indicatie de EuroClass pentru rezistența la foc (ex: Eca, Dca…B2ca).

La instalarea cablurilor, mantaua exterioară joacă și rol de protecție la tragere, presiune sau întindere. Un producător de calitate va selecta cele mai bune materiale PVC sau LSZH (CPR) din care este construită mantaua exterioară, tot acolo unde numele acestuia va fi imprimat pe cablu.

Kronect Comunicații este prezent pe piața de curenți slabi din 1998, oferind la vânzare numai produse de conectică și cabluri LAN conforme cu standardele în vigoare, la un raport calitate/preț excelent. Concluzia comparativă este că diferențele de preț între un producător de calitate, cu nume de marcă, cum este spre exemplu Excel Networking UK sau AMP NETCONNECT, și un producător alternativ, fără garanția calității, nu diferă foarte mult. În general, vorbim de câteva procente nesemnificative, comparativ cu artificiile făcute pentru a optimiza la maxim prețul în defavoarea performanțelor și a funcționării unei rețele LAN.

P.S. Chiar dacă optați pentru un producător alternativ, fără garanție extinsă, cereți să verificați calitatea execuției lucrării finale prin testele de certificare LAN, teste care trebuie făcute astfel:

  • Cu luminile aprinse și cu alți consumatori activi (centrale termice, transformatoare etc.)
  • La o temperatură cuprinsă între 20 – 30 grade Celsius, conform standardului de testare ISO/IEC11801 – ANSI/TIA/EIA568.
  • Cu echipament certificat de test LAN, având verificările metrologice valabile.
  • Cu măsurători individuale tip database, nu fișiere xls sau pdf, unde acestea pot fi modificate manual sau copiate de la un port la altul.
Comments are closed.
WordPress Cookie Plugin by Real Cookie Banner