There is no slider selected or the slider was deleted.

NOKIA Passive Optical Lan

 

In 1980 a fost Coax Network (10Mbit/s), iar acum exista LAN CAT5e – CAT6a (10Gbit/s). Ce urmeaza? Passive Optical Lan, retele de date de interior sau campusuri cu viteza si capacitate mare de transmisie pe fibra optica.

 

NOKIA Romania, introduce POL (Passive Optical Lan) in parteneriat cu Kronect Comunicatii.

POL are multe avantaje fata de solutiile traditionale LAN:

  1. COST REDUS – Fara echipamentele de pe etaje si cu reducerea costurilor de instalare si operare, solutia POL de la NOKIA minimizeaza costul investitiei generale, dar si a timpilor de instalare a unei retele de computere sau distributie WiFi la interiorul unei cladiri.
  2. MAI PUTIN SPATIU, MAI PUTINE ECHIPAMENTE – Solutia POL elimina rackurile si echipamentele necesare distributiei retelei de voce/date la nivelul etajelor: mediaconvertoare & switchuri, UPS-uri, bari de alimentare, racirea sau circulatia aerului. Acestea se inlocuiesc cu un simplu splitter pasiv, fara a fi nevoie de alimentare cu energie.
  3. REDUCE CONSUMUL – Estimativ, consumul de energie necesar alimentarii retelelor traditionale scade cu pana la 80% (studiu comparativ pe o capacitate de 200 porturi LAN vs POL).
  4. USOR DE INTRETINUT – Inlocuirea cablurilor masive de cupru cu cablurile de fibra optica, precum si eliminarea echipamentelor de distributie la nivelul etajelor ajuta operatorul retelei sa optimizeze timpi de interventie si reduce costul de intretinere, dar si spatiul necesar rackurilor, trecerilor, congestilor  si a suportilor de cabluri masive din cupru (Ethernet).
  5. UPGRADE – O retea traditionala presupune estimarea capacitatilor de viteza si transfer de moment, dar si de evolutie in timp, pentru nimim 25 de ani. O retea mai performanta azi, poate sa nu fie de ajuns maine. POL suporta orice tip de upgrade de la un 1Gbit/s pana la 10Gbit/s, sau poate chiar mai mult. Viteza este limitata numai de dezvoltarea aplicatiilor pe fibra optica.
  6. SECURITATE – Protocoalele de control si acces traditionale LAN sunt cunoscute tuturor azi, fiind extrem de vulnerabile. Softul NOKIA pentru POL este derivat din aplicatiile similare GPON (Gigabit Passive Optical Network – echipamente destinate aplicatiilor FTTH), cele mai sigure retele administrate de operatorii de telefonie mobila sau fixa.
  7. ELIMINA EMI – Fibra optica folosita la distributia retelei nu preia interferentele electromagnetice caracteristica retelelor de cupru, in special in interiorul cladirilor, acolo unde exista surse nenumarate de perturbare EMI (Electromagnetic interference): neoane, alimentare cu energie electrica, imprimate, computere, proiectoare, masini sau utilaje, etc..
  8. ACOPERIRE MARE – Retelele traditionale LAN sunt limitate la 100m (cu patchuri incluse conf. standard ISO/IEC 11801 sau TIA/EIA568). O retea POL poate ajunge pana la 20km distanta, poate chiar mai mult.
  9. OPTIMIZEAZA SPATIU – Odata ce spatiul destinat rackurilor intermediare dispare, spatiul dedicat acestora – sub forma de camere tehnice sau simple amplasamente, raman disponibile pentru alte destinatii.
  10. FLEXIBILITATEA – Solutia POL poate suporta diferite servicii in echipamentele terminale dedicate, gen: WiFi, VoIP, Supraveghere, Internet, Cable TV, Control Acces, Monitorizare si managementul cladirilor, etc. Comparativ cu o cablare traditionala – unde prioritizarea serviciilor se face manual de integrator, solutia Nokia o face automat, direct din sistemul software printr-o sistem simplu de identificare a portului respectiv.

Dupa o analiza economica comparativa: retea LAN traditional vs retea optica pasiva LAN, o solutie POL Nokia costa la fel sau semnificativ mai putin (depinde de echipamentele active instalate in retea), decat investitia intr-o retea de tip CAT6 FTP (1Gbit/s – 250MHz). Dand la o parte viteza semnificativ mai mare, reteaua POL se instaleaza mult mai rapid si mai usor.

Intretinerea acesteia este mult simplificata, iar beneficiul se vede chiar dupa primul an de utilizare, atunci cand nu mai sunt necesare upgrade de retea, intretinere echipamente active, interventii de mentenanta sau ai reduceri de costuri cu pana la 85% la energia electrica consumata.

De aceea consideram ca viitorul retelelor de interior este prezent azi, cu solutia POL de la Nokia.

 

 

Diferite tipuri de echipamente terminale NOKIA

NOKIA passive optical network

POL Solution Brochure

Pentru mai multe detalii sau pentru configurarea unei retele POL, contactati-ne pe adresa comercial@kronect.ro