There is no slider selected or the slider was deleted.

Passive Optical LAN (PON) – o alternativa la retelele traditionale!

passive optical lan wifi

Alternativele la modele traditionale de retea, cum ar fi Passive Optica LAN  vor avea o valoare semnificativa pentru clienti.

• Odata cu cresterea nevoilor de latime de banda din cauza unor lucruri precum Wi-Fi 6 si aplicatii video, constructia unei retele precum POL pot oferi avantaje de protectie a investitiilor pe termen lung.
• POL poate reduce cheltuielile de exploatare, atât din punct de vedere administrativ, cât si din punct de vedere al puterii / racirii.
Datele sau aplicatiile in reteaua de Ethernet sunt întotdeauna în schimbare, cu toate acestea, exista câteva tehnologii pe care le-am folosit de zeci de ani, care nu sunt afectate de provocarile cresterii latimii de banda asi a densitatii dispozitivelor. Într-adevar, serviciile noi, cum ar fi Wi-Fi 6 determina nevoia de mai multa latime de banda, în special pe backhaul. Cablurile Ethernet din cupru sunt un exemplu excelent în care o tehnologie excelenta  începe sa se incurce în limitele dure ale fizicii. Pentru a atinge viteze de 10 Gigabit trebuie sa aveti grija excesiva cu cabluri groase, mai putin flexibile si cu limite de distanta de 100 de metri pentru sistemele de cablare instalate corect (Cat6a sau Cat7).

 

Cu latimea de banda crescând la 40Gbps si 100Gbps si nu numai, devine o problema despre modul în care dezvoltam retelele care merg înainte, în special în constructii noi. Nimeni nu vrea sa cheltuiasca mai mult pentru modernizarea cablului de retea a unei cladiri, deoarece nevoile de latime de banda vor depasii capacitatea sa limitata.

 

Una dintre alternativele de astazi este numita: Passive Optical LAN. POL este un subset de tehnologie de retea optica sub umbrela mai mare a retelei optice pasive (PON). Aceste tehnologii sunt testate si au fost utilizate de mult timp, în mare parte în fibre pentru instalatiile de acasa (FTTh), instalatii de metrou si instalatii mari de campus. Nu vom intra în toate variatiile retelelor PON, exista un tablou derutant, dar, în schimb, va limita discutia la cazurile POL pentru reteaua unei companii. POL în sine a fost în jur de destul de mult timp, dar niciodata nu a decolat cu adevarat, însa exista motive sa credem ca acum POL ar putea deveni o alternativa excelenta la design-urile traditionale pentru retelele companiilor de interior.

 

Haideti sa ne gândim putin la ceea ce înseamna POL. POL folosette cabluri optice pasive, fibre tip Single Mode. Pasiv înseamna ca numai sursa si receptorul necesita alimentare cu energie electrica. Splitterele optice între ele nu sunt alimentate, ceea ce le face mai putin costisitoare, mai putin predispuse la defectiuni si nu necesita backup-uri ale bateriei. În plus, acestea pot economisi energie electrica, considerabila fata de solutii active clasice. Retelele POL pot fi utilizate în mai multe scopuri, cum ar fi transportul de date, video si servicii de telefon pe lungimi de unda separate ale aceluiasi cablu optic.

 

Prima întrebare pe care majoritatea oamenilor o pun atunci când înteleg POL este un simplu „de ce” în timp ce uita la legaturile optice disponibile intre echipamentele de agregare din campus. Raspunsul la acesta se reduce la un sistem optic mai simplu, la actualizare si fiabilitate. Retelele POL nu au defectiuni asociate transceiver-urilor optice conectabile, care sunt atât scumpe, cât si fragile. În cele din urma, reteaua POL se upradeaza, inlocuieste sau modifica dintr-un singur loc, cu mult peste ceea ce se poate face cu cupru, cu noi viteze disponibile si cu costuri minime în comparatie cu retelele traditionale pe cupru.
Exista si mai multe. În mediile corozive sau de exterior, POL ofera o alternativa impermeabila la intemperii, aer sarat, etc.. În plus, POL poate fi utilizat la distante de pâna la 20 km. Acest lucru face ca POL sa fie o alegere excelenta pentru administrarea unui campus pentru conectarea cladirilor, configurarea securitatii video si conectarea Wi-Fi la nivel de campus. POL faciliteaza instalarea si mentinerea pe termen lung a acestor functii. De asemenea, companiile sunt din ce în ce mai conttiente de eficienta operationala. Reteaua POL, datorita naturii sale simple este mult mai usor de administrat, chiar si într-un campus mare. Companiile care iau în considerare POL ar trebui sa selecteze un furnizor care vinde atât solutia POL, cât si solutia Ethernet si are gestionare sub un singur producator. Sau sa selecteze un furnizor POL care a facut integrarea necesara cu solutia de retea Ethernet existenta, daca este cazul.

 

Cele mai tari obiective pentru POL sunt, în general, constructii noi si structuri istorice. Pentru o noua constructie, planificarea si instalarea unei retele de fibre optice care ar trebui sa aiba o viata functionala de zeci de ani este o alegere usoara. Pentru structurile istorice în care nu pot exista modificari sau extrem de minime ale structurii, POL ofera o viata lunga si o cablare cu o amprenta destul de mica pentru a minimiza compromisurile care trebuie luate.  Dintr-o perspectiva verticala, institutiile de învatamânt, hotelurile, spitalele si marile campusuri corporative sunt toti candidati buni pentru POL. Chiar daca reamenajarea cladirilor nu este o optiune, cazurile de utilizare în interior si în campusul larg pentru POL sunt extrem de convingatoare. Clientii din diverse industrii apreciaza merite diferite fata de POL. De exemplu, în campusurile universitare, exista medii provocatoare, inclusiv dormitoare, birouri, biblioteci, cantine si laboratoare. Cu POL, toate serviciile pot fi grupate într-unul singur. În spatiile hoteliere, televiziunea prin cablu poate fi transportata, precum si servicii de date sau telefon. POL este eficient în utilizarea spatiului si a energiei, ceea ce îl face atractiv pentru campusurile si cladirile mari.

 

Companiile ar trebui sa investigheze POL ca o alternativa la retelele traditionale, ca o modalitate de a introduce economii pe termen lung pentru cresterea nevoilor de latime de banda, eficienta operationala mai mare si costuri de operare mai mici.