Necesitatea conexiunilor de mare viteza creste pe zi ce trece. Poate singura problema reala in calea dezvoltarii micilor sau marilor operatori de telecomunicatii din Romania.
In data centere sau in centrele de comunicatie, in ultima perioada au crescut vertiginos numarul de porturi de fibra optica operatorii trecand rapid de la fuxurile de 2Mbps, STM 1 , STM64, la porturile de fibra optica .
Mai multe porturi de fibra, mai multe patch-corduri, mai multa necesitate de organizare. Cabinete de tip ETSI OMX600 sau OMX800, pot suporta capacitati mari de porturi de fibra optica terminate intr-un spatiu extrem de mic. Cabinetele OMX (Optical Management CrossConnect) sunt special gandite pentru spatiile ETSI, caracteristic centrelor de date. Cabinetele vin cu sistemele de prindere in podea antiseismice certificate si rezistente pana la Zona4 (Belcore 4), Romania aflandu-se intr-o astfel de zona.
In prisma organizarii si protectiei conexiunilor de fibra optica, Commscope (ADC KRONE) are o solutie interesanta :Fiber Guide® Optical Raceway System, sau mai simplu FGS . Iata cateva din avantaje principale ale acestei solutii:
– instalarea rapida „click-and-go”, asemnanatoare jocurilor de tip LEGO, reducand la maxim timpul si costurile de instalare.
– mentinerea razei de curbura a patch-urilor de fibra optica in fiecare punct de schimbare a directiei, pe toata lungimea traseului.
– odata traseul instalat, pentru iesirea in dreptul fiecarui rack de comunicatie se poate monta oricand o iesire rapida (ExpressExit®), rapid, cu doar doua suruburi de fixare.
– multiple optiuni de iesire, rutare, organizare sau coborare a patch-urilor: coturi, pâlni, insule, storage, tuburi flexibile, etc.
– pret competitiv.
Iata ce declara D-nul Ing. Alexandru Neacsu:
Pentru noul data center GTS Telecom a ales solutia FGS de la Commscope avand in vedere mai multe aspecte, printre care:
– existenta unui precedent, in sensul ca GTS detine deja o solutie FGS.
– raport calitate/pret bun.
– capacitatea mare de colectare a patch-urilor FO
– culoare: nici nu vrei sa stii cati clienti au exclamat “wow ” la vederea vibrantului galben
– sistemul facil de instalare si upgrade.
– sistemul practic de coborare a patch-urilor in rack.
Echipamentele beneficiaza de suport total: proiectare&design, instalare sau asistenta la instalare din partea companiei importatoare, KRONECT COMUNICATII SRL.
„Cred ca motivele pentru care companiile de telecomunicatii au decis sa foloseasca sistemul FiberGuide®Solution de la Commscope, sunt bazate pe cateva criterii importante: securitatea linkurilor de comunicatie intre echipamente si ODF (Optical Distribution Frame), delimitarea clara a traseului urmat de patch-cordurile de fibra optica si protejarea acestora, dar si pretul accesibil pentru o astfel de solutie” declara Lucian Constantin – Sales Manager
Informatii suplimentare disponibile pe : http://www.kronect.ro/fiberguide-solution/
In anul 2005 TIA (Telecoms Indurstry Association) a publicat pentru prima data standardul dedicat pentru data centere : TIA-942, iar la finele anului 2015 a aparut si noul standard european de serie EN 50600-x, acoperind astfel proiectarea facilitatilor si infrastructurii unui data center, implicand proiectarea si construirea de centre de date, dar si de operare. Standardul este dezvoltat de CENELEC, o organizatie de standardizare European, independenta, non-profit, neutral comercial si acceptata prin raportarea sa la standardele internationale ISO/IEC.
In ultima perioada in Romania au aparut o serie de data centere intitulate numai generic Tier II, Tier III sau Tier IV. Trebuie stiut ca o certificare de tip Tier se poate face numai de catre institutul Uptime, iar in Romania exista un singur centru de date certificat Uptime, dar la nivel declarativ sunt zeci de astfel de spatii tehnice cu echipamente de retea.
Ce insemna Tier II, Tier III sau Tier IV? Dand la o parte detaliile tehnice, in final ofertele de colocare pentru un data center certificat se rezuma la timpul de down time. In tabelul de mai jos aveti un cost estimativ de investitie pe nivel de certificare Tier:
Intr-un data center echipamentele sunt accesibile sau trebuie sa functioneze 24 din 24 ore, 7 zile pe saptaman si 365zile pe an, la un nivel ridicat de flexibilitate si durabilitate. La baza sunt trei puncte importante pentru care un operator trebuie sa le ia in calcul la proiectarea unui data center:
- Eficientizarea spatiului
Orice spatiu intr-un data center, centru de date sau centru de colocatie, dotat cu alimentare cu energie, racire sau suport tehnic, implica anumite costuri, conform evaluarii la nivel european de mai sus. O proiectare eficienta a spatiului tehnic poate economisii in final sume importante. Un exemplu edificator este folosirea unui Optical Distributin Frame (meet-me rack) cu acces numai pe fata cabinetului (full front access), instalat direct pe perete, poate scuti o importanta suprafata interioara.
- Fiabilitate
Critic intr-un data center devine capacitatea de a proiecta o solutie care sa elimine riscul de intrerupere a serviciului operatorului sau a clientilor acestora.
Pierderile companiilor beneficiare datorate intreruperilor de retea poate sa difere de la tara la alta, avand in imaginea alaturata o estimare a acestor pierderi, raportate la Europa.
- Flexibilitatea
Proiectarea unei solutii de interconectare a porturilor in cadrul ODF (Optical Distribuiton Frame) sau in EDF (Ethernet Distribution Frame), bazata pe identificarea rapida centralizata si redistributia cu usurinta a acestora, va ridica la maxim gradul de flexibilitate, asigurand un timp de lipsa a comunicatiei (down time) foarte scazut.
In general toate solutiile Commscope pentru centrele de date mari, mislocii sau mici sunt concepute special pentru operarea rapida si usoara.
Informatii suplimentare disponibile pe : http://www.kronect.ro/fiberguide-solution/