Beneficiarul investiției a profitat de experiența noastră în proiecte de cablare începând din 1998 și până în prezent, conform principiilor unui proiect de succes. Având în vedere că inițial s-a optat pentru o rețea de cabluri de cupru, s-au analizat toate avantajele soluției de cablare pe fibră optică în comparație cu cea pe cupru, în special în contextul industriei hoteliere, unde satisfacția clienților reprezintă o prioritate pentru managementul hotelurilor, conform studiilor comportamentale efectuate.
Beneficiarul a conștientizat că rețeaua unui hotel construit în prezent trebuie să fie adaptabilă la orice schimbare în cerințele de date, în special în contextul evoluțiilor anticipate în domeniul comunicațiilor, precum implementarea rețelelor 5G la nivel global. Este evident că ceea ce știm acum despre comunicații nu va mai fi valabil în viitor, conform indicațiilor oferite de operatorii de telecomunicații. Apelurile telefonice vor evolua către apeluri holografice, iar necesitățile de transmitere a datelor vor înregistra o creștere exponențială în viitorul apropiat.
Rețeaua de fibră optică a hotelului Marriott Courtyard Cluj Napoca suportă în prezent Gigabit Ethernet la fiecare port din rețea, dar poate fi îmbunătățită la orice nivel superior, cum ar fi 10G, 25G, 50G sau chiar 100G – fără a fi necesară schimbarea infrastructurii de rețea, ci doar a echipamentelor terminale, cu un efort minim. Beneficiarul a înțeles imediat că orice evoluție sau cerințe de date mai avansate nu vor necesita reconfigurarea cablurilor în interiorul hotelului, iar costurile financiare vor fi minime.
Investitorul a fost convins de această soluție ghidat și de standardul de execuție al francizorului, care menționează soluția de cablare pe fibră optică în interiorul hotelului francizat Marriott, cu anumite avantaje, printre care: lățimea de bandă la un cost mai mic, economisirea spațiului destinat rack-urilor de distribuție, durata de viață mai mare decât cea a cablurilor de cupru, consum redus de energie, capacitatea de a suporta o cablare pe distanțe mai mari fără a necesita alte echipamente active intermediare, securitatea encriptată a rețelei de tip operator și capacitatea de a integra multe servicii pe o singură rețea, cum ar fi datele, vocea, audio-video sau sistemul de securitate video.
Un aspect extrem de important în procesul de luare a deciziilor al managerului IT a fost determinat de costurile operaționale mai reduse ale unei rețele pe fibră optică în comparație cu o rețea tradițională pe cupru. Întregul sistem de management este gestionat de un software de operare Nokia, prietenos pentru utilizator, ușor de utilizat, oferind posibilitatea de a furniza informații în timp real despre starea fiecărui dispozitiv din rețea (de exemplu, punctele de acces, camerele de supraveghere, BMS etc.), indicând în mod precis starea terminalilor și adresele lor IP sau MAC conectate, precum și traficul pentru întregul hotel – acesta a fost principalul argument al managerului IT pentru a opta pentru schimbarea de la cabluri de cupru la cabluri de fibră optică.
Pentru a înlocui rețeaua de cupru cu cea de fibră optică Passive Optical LAN de la Nokia, investitorul nu a făcut niciun efort financiar suplimentar. Mai mult decât atât, acesta a realizat economii considerabile, nu doar la nivelul costului inițial al investiției, ci și prin optimizarea structurii de montaj a paturilor de cabluri metalice, deoarece cablul de fibră optică nu necesită paturi speciale dedicate. Reducerea cu peste 50% a consumului de curent a fost un alt argument valid pentru optimizarea costurilor, dar și pentru reducerea poluării – aspect ce devine tot mai important în ecuațiile unei investiții noi.
“Deși observăm din ce în ce mai multe lucrări de cablare cu fibră optică la hotelurile din Europa, am fost plăcut surprinși de rețeaua construită de Nokia la Hotelul Marriott din Cluj-Napoca. Este evident că acesta este viitorul, dar nu ne-am așteptat să vedem astfel de proiecte și în România”, a declarat inspectorul de la Programul de Certificare Globală a Standardelor de Rețea de Proprietate (GPNS).