There is no slider selected or the slider was deleted.

Solutia PLM (Physical Layer Management) Management la Nivel Fizic al Porturilor ecranate

Ca inovatie, Swisscom Mobile a introdus servicii avansate catre clienti, ca: Xtra-sponsor; BlueWin Address Book si MobileLabs.

Xtra-sponsor permite parintilor, bunicilor, unchilor sau prietenilor “sponsorizarea” unui tanar printr-un credit automat, in fiecare luna. Daca creditul expira nu numai poate primi automat sponsorizare, ci poate efectua si apeluri catre “sponsori”, chiar si atunci cand creditul acestora este zero.
BlueWin Address Book , permite utilizatorului sa-si sincronizeze calculatorul (desktop sau notebook) cu ajutorul telefonului sau prin internet.

Swisscom Mobile Labs, incurajeaza utilizatori retelei sa testeze versiunile beta ale noilor servicii in curs de lansare.
Astfel Ethernetul si IP-ul sunt acum inima majoritati serviciilor oferite de catre Swisscom Mobile. Cunoscand asta, la fel ca in orice retea de cabluri, pana la 70% din intreruperile de retea sunt cauzate la nivelul conexiunilor fizice, iar conexiunile fizice sunt conventional nemanagerizate.

‘ Documentatia infrastructurii noastre reprezinta o alta problema ‘, explica Ing Winteler de la Swisscom.
‘ Cu o retea extensiva ca a noastra , este aproape imposibil sa tii evidenta datelor cu toate schimbarile din infrastructura, cu tot cu inregistrarile computerizate existente, deoarece totul se bazeaza pe factorul uman, sau pe inregistrarile manuale’
‘ Acestea incetinesc intretinerea (interventiile) si intretin greselile, astfel ca o solutie de management la nivel fizic ridica nivelul serviciilor noastre, reduce downtime-urile si deasemenea costurile’.

Pe masura ce luniile sau anii trec, fiecare retea ajunge la sute sau mii de cabluri, instalate, mutate sau schimbate si inevitabil tinerea inregistrarilor porturilor, nu poate sa mai aiba o acuratete de 100%.

Swisscom a incheiat cu succes trial-ul ADC KRONE a sistemului PLM (managementul la nivel fizic al porturilor), sistem ce rezolva problemele inregistrari manuale a datelor din retele, la nivel fizic al porturilor.

Solutia reuseste sa faca acest lucru scanand continuu reteaua la nivel fizic al conexiunilor si coreland acestea cu informatii echipamentelor conectate Ethernet, echipamentele active – via SNMP de la diferite switch-uri. Poate deasemenea identifica porturile libere dintr-un switch, sau patchcord-urile redundante neutilizate, ca exemplu: acolo unde echipamentele au fost conectate pentru a transmite sau a receptiona semnal, pe o anumita perioada de timp: ore, zile sau ani.

Toate aceste informatii – 100% in timp real, sunt disponibile inginerilor operatori on site sau sunt managerizate in retea, din centrul operational al retelei (NOC) localizat in orasul Chur.

Explicand investitia in solutia PLM de la ADC KRONE, Ing. Winteler spune: “Colegii nostri de la Swisscom Fixnet, au evaluat alaturi de colegi nostri solutia PLM (Physical Layer Management) integrata in Ethernet Distribution Frame, instalata de ADC KRONE ca demo-trial.
Noi foloseam deja solutiile de la ADC KRONE: frame-urile principale de distributie a porturilor de fibra optica (ODF-uri) si canalurile de sustinere a patchcord-urilor de fibra optica (FGS-urile), in cadrul Swisscom Mobile, la fel ca si colegii nostri de la Swisscom Fixnet. Cand am realizat ca ADC KRONE produce solutii similare, pentru Ethernet (EDF), cu aceleasi avantaje ale managementului de cabluri, am si devenit interesati. Avantajul de a avea si sistemul de control intelligent al patchcord-urilor la nivel fizic, de la distanta, face ca solutia ADC KRONE sa sune si mai atractiv pentru noi, decizand sa incepem imediat un trial in site-urile Swisscom Mobile” a spus Ing. Winteler.
Astfel compania ADC KRONE a fost invitata sa prezinte ambele solutii: PLM (Physical Layer Management) si EDF (Ethernet Distribution Frame), intr-un trial.
Ceea ce a impresionat si mai mult Swisscom, a fost demonstratia sistemului PLM. Oferind monitorizarea inteligenta a tuturor porturilor de fibra sau Ethernet, la nivel fizic, dintr-un punct central, livrand informatiile ale stari conexiunilor on line, sau a porturilor libere disponibile, oferind astfel un instrument de planificare pentru intreaga retea.

“La fel ca orice mare operator de retea, detinem programe software pentru toate echipamentele active din retea, dar niciodata nu am avut posibilitatea de a monitoriza electronic planurile de cablare, cu ajutorul unui echipament activ de management la nivel fizica” spune Ing. Winteler.

Fara alte negocieri Swisscom a comandat de la ADC KRONE o solutie PLM pe rack-uri EDF, in cinci data centere, ca o schema pilot. Acestea au fost instalate in doua centrale din Zurich, doua viitoare site-uri in Lausanne si unul in Bern. Serverul central PLM a fost locat in orasul Chur, in centrul operational al Swisscom (NOC).
Vazand sistemul operational, a fost pentru prima data cand am remarcat avantajele managementului la nivel fizic, configurat in propria noastra retea” explica Ing. Winteler.
“Astfel ne-am familiarizat cu numele echipamentelor existente in retea sau numele cladirilor din fiecare locatie, existente de altfel inca de la inceput, lucru ce face o impresie si mai buna”

Training-ul complet al sistemului PLM a fost facut in doua zile, folosind sistemul instalat pentru a demonstra facilitatiile sistemului, capabilitatea si puterea managementului la nivel fizic.Lucrand cu grupuri mici de 4 ingineri, Swisscom este capabila sa experimenteze experienta lucrului cu o retea live, in timp real .
Modulul software PLM de management ruleaza ca un client web, astfel incat inginerii nostri pot invata despre managementului sistemului folosind propriile laptop-uri conectate in programul de management al PLM”, explica Winteler.
“In aceste doua zile de practica am reusit sa ne familiarizam cu facilitatiile sistemului. Mai avem inca functii avansate si facilitati care inca nu le-am explorat, ca si posibilitatea de a trimite disfunctionalitatile echipamentelor, spre exemplu : daca nu exista trafic la un link express, pentru un timp specific, o alarma este declansata si trasmisa catre NOC. Dar aceste functii importante vor veni in timp odata ce ne vom familiariza mai mult cu functiile sistemului”.

 

Luandu-i mai putin de trei luni de la decizia initiala de a instala in cinci site-uri operationale un trial cu solutia PLM de la ADC KRONE, Swisscom a vazut deja beneficiile managementului la nivel fizic, “daca cineva face vreo modificare la un echipament activ, sau incerca sa se conecteze in retea, aflam in timp real. Practic aflam imediat daca vreo piesa din intreaga retea de echipamente este deconectata sau crapa. Managementul PLM ne ofera acele scule vitale care ne ajuta sa facem reteaua mai robusta si mai sigura”. Chiar daca data center-ele noastre sunt in locatii diferite sau in orase diferite, avem informatii in timp real , valabile in NOC, localizand imediat evenimentul.

 

Cele 5 site-uri trial s-au dovedit un succes, astfel incat Swisscom a standardizat solutia PLM in toata reteaua. Astazi Swisscom are alte 15 noi site-uri echipate cu EDF de la ADC KRONE, cu solutia PLM integrate, iar alte 45 data centere sunt in plan de a fi echipate. Fiecare site are o configuratie identica: un rack EDF cu management al cablurilor, echipat 6 patchpaneluri PLM de 24 porturi, un scanner PLM si patchcord-uri speciale care permit scannerului sa determine constant care-cu-care port este interconectat. “Asta insemna ca atunci cand cineva muta un patchcord in retea, sistemul stie imediat si inregistreaza datele automat” explica Ing. Winteler, “deasemnea cand avem nevoie de MAC performing , sistemul aloca un numar de interventie (work ticket) catre tehnicieni, iar cu ajutorul LED-urilor indica exact care dintre patchcord-uri trebuiesc scoase si recuplate. Poate chiar genera o alarma daca vreunul dintre patchcord-uri este instalat gresit. Elimina practic orice posibilitate de a gresi”.
Odata acest sistem implementat in reteaua Swisscom, ajuta pe viitor alocarea de noi servicii. “Sistemul PLM inteligent de la ADC KRONE , ne ajuta sa construim pe viitor retele mai complicate pentru a livra servicii mai bune catre clientii nostri cu rentabilitate mare”.
SWISSCOM MOBILE AG

Cu un procent de 60% din piata, si 69% din clientii noi, Swisscom Mobile este liderul pietei elvetiene din sectorul de telecomunicatii. In anul financiar 2005 Swisscom Mobile a realizat o cifra de afaceri de 4,168 de miliarde CHF ( 2,785 miliarde EURO), si are acum mai mult de 4,3 milioane de clienti.
Compania opereaza national in reteaua GSM (900/1800 MHz). Cu HSDPA, Swisscom Mobile este primul operator carrier din Elvetia care detine o retea turbo. Lansata in 2006, este de 5x mai rapida decat o retea UMTS clasica. Asta insemna ca viteza este comparabila cu cea dintr-o conexiune ADSL.
Deja astazi Swisscom Mobile ofera acoperire pentru 90% din populatie, iar pentru wireless LAN internet, in mai bine de 1000 de hotspoturi.