Standard European ptr Centrele de Date

NOU* A aparut noul standard EN50600 pentru proiectarea, executia si certificarea unui Data Center

In Romania se intilnesc doua tipuri distincte de Centre de Date. Spatii tehnice populate pe masura dezvoltarii operatorilor de telecomunicatii si Data Center-e noi construite. Fie ca sunt centre de colocare independente sau spatii tehnice dedicate anumitor operatori, toate acestea au la baza o proiectare gandita de proprietarii sau tehnicienii fiecarei companii.

Dar, putine dintre aceste se bazeaza pe un standard de executie “a la carte”. Daca pana acum organismele europene de reglementare nu au considerat necesar dezvoltarea unui astfel de standard, iar la nivel international se folosea EIA/TIA 942, iata ca in acest moment a fost publicat si ratificat noul standard CELENEC EN 50600, standard de executie si design a unui centru de date.

La noi in Romania centrele de colocare deschise catre piata telecom au tendinta sa autodeclare spatiile certificate Tier III sau Tier IV (dupa EIA/TIA 942), fara sa ia in calcul ca declararea tipului de certificare Tier trebuie facuta doar in cazul in care exista o certificare emisa de Uptime Institute. Autoevaluarea este o abordare gresita, deoarece sunt atat de multe aspecte tehnice ce trebuie luate ?n considerare, iar autoevaluarea facuta de cineva anume care nu este certificat Uptime Institute este doar o evaluare subiectiva. Lipsa unui singur element impus de standard in clasificare anuleaza certificarea de tip Tier, astfel incat inexistenta unui singur detaliu nu confirma disponibilitatea garantata de nivelul de incadrare aferent.

Tier Certificate Uptime

Este foarte adevarat ca in acest moment nu sunt multi clienti care cer o certificare atunci cand isi instaleaza echipamentele intr-un Data Center de colocatie, dar companiile de profil cu experienta nu accepta instalarea echipamentelor fara o certificare UpTime Institute de tip Tier sau echivalent european – EN 50600. Si, cu siguranta ca preturile colocarii unui echipamente intr-un spatiu certificat sunt considerabil mai mari.

Standardul European 50600 foloseste clase (Class 1;2;3 si 4) de in loc de nivele (Tier I; II; III; si IV) de incadrare in standard, iar cerintele sunt structurate distinct in subclase ale standardului:

  • EN 50600-1: Concept general pentru specificatii si proiectare
  • EN 50600-2-1: Construirea cladiri
  • EN 50600-2-2: Distributia Alimentarii cu Energie Electrica
  • EN 50600-2-3: Controlul Mediului
  • EN 50600-2-4: Cablarea Infrastructurii de Telecomunicatii
  • EN 50600-2-5: Sistemul de Securitate
  • EN 50600-3-1: Managementul si Operarea informatiilor

In ambele tipuri de certificare – EIA/TIA sau EU 50600 un operator de Data Center din Romania are doua optiuni sa-si certifice un spatiul tehnic. Prima optiune presupune apelarea la o companie de certificare inainte de a proiecta respectiva locatie si chiar pana la stabilirea locului amplasari acesteia. Compania de certificare stabileste pasi si cerintele pentru tot procesul de certificare. Cea de-a doua optiune este sa proiecteze cu forte proprii, iar ulterior sa ceara certificarea Data Center-ului. Prima optiune este si cea mai viabila deoarece presupune respectarea pasilor determinati de certificare astfel incat nu va mai fi nevoie de o reproiectare sau inlocuire a unor componente din intreg ansamblul tehnic.

Un exemplu concludent si ca o ciudatenie a standardului EIA/TIA 948, exista cerinta expresa ca amplasarea unui Data Center nu trebuie sa fie in apropierea unei ambasade sau intr-o zona cu criminalitate ridicata. Deasemenea, poate parea interesant ca cerintele standardului precizeaza clar ca ventilatia cabinetelor sa nu fie facuta prin absorbtia aerului prin partea de sus a cabinetului, gen ventilatoare instalate deasupra cabinetului, cum in mod frecvent sunt vazute in centre de date din Romania.

In Romania nu exista companii care sa certifice Data Center-e EN50600, dar sunt anumite companii de profil din Germania care fac acest lucru. In schimb pentru o certificare pe standardul american EIA/TIA 942, certificare tip Tier X, aceasta se poate face numai prin Uptime Institute.

Mai multe detalii aici:

Download Catalog Data Center Standard EN 50600