Diferenta intre Cat.1, Cat.2, Cat.3, Cat.4, Cat.5, Cat.5e, Cat.6, Cat.6a, Cat.7, Cat.7a si Cat.8

Categorii de cabluri pentru retelele de cablare structurata

Dar sa incepem cu istoricul dezvoltarii si diferentele dintre cablurile Ethernet Cat.1, si pana la Cat8…

Dezvoltarea cablurilor Ethernet, clasificate în diferite niveluri de „Cat” (Categorie), a evoluat de-a lungul anilor pentru a raspunde cerintelor tot mai mari pentru rate mai mari de transfer de date, dar si de performanta îmbunatatita a retelelor LAN (Local Area Network).

Cat.1
Introducere in anii 1980: Cablurile de Cat.1 au fost utilizate în principal pentru aplicatii telefonice si aveau capacitati mici de transfer de date.
Rata de transmisie: Pâna la maxim 1 Mbps.

Cat.2
Aparitia retelelor Token Ring, in anii 1980: Cablurile Cat.2 au fost concepute pentru a sustine transmisia de date pe retelele Token Ring. Cablu coaxial era la baza retelelor LAN la acel moment.
Rata de transmisie: Pâna la 4 Mbps.

Cat.3
Introducerea Ethernet pe cablu torasadat pe cupru apare in anii 1990: Cablurile Cat3 au devenit utilizate pe scara larga pentru retelele Ethernet, in paralel cu cele pe coaxial, cu aceeasi viteza de transfer.
Rata de transmisie: Pana la 10 Mbps.

Cat.4
Token Ring si Ethernet capabile sa sustina o viteza de 16 Mbps apar in anii 1990. Cablurile Cat4 au fost concepute pentru a suporta Token Ring si Ethernet de 16 Mbps.
Rata de transmisie: Pana la 16 Mbps.

Cat.5
Standard Fast Ethernet apare in anii 1990. Cat.5 a marcat o îmbunatatire semnificativa a vitezei pentru Fast Ethernet.
Rata de transmisie: Pana la 100 Mbps.

Cat.5e
Performanta îmbunatatita a cablului apare in anii 2000. Cablurile de Cat.5e au oferit capacitate de transfer îmbunatatite si diafonie redusa.
Rata de transmisie: Pâna la 1 Gbps / 100MHz latime de banda.


Latimea de banda ajuta utilizatorii retelelor de LAN pentru a determina nivelul de capacitate de transfer, dar si de protectie la interferente electromagnetice. Masurat ca megaherti pe 1 kilometru (exprimat în MHz-km), care determina câte date poate transmite pe un anumit cablu si depinde de diferitele caracteristici ale cablului. Un cablul de 100 MHz poate transporta un volum de date pâna la maxim 100 metri (90m perment link plus max. 10m patchcorduri la capete – channel link).

Cat.6
Gigabit Ethernet cu o latime de banda de 250MHz, apare anii 2000. Cablurile Cat6 au devenit standardul pentru Gigabit Ethernet.
Rata de transmisie: Maxim 1Gbps, si limitat pe distante scurte 10 Gbps. Distinctiv fata de Cat.5e, dimensiunea cuprului la cablul de Cat.6 este mai mare 0,57mm (23AWG), fata de Cat5.e de 0,5mm (24AWG).

Cat6.a
Performanta sporita de transfer de date, apare in anii 2006. Cat6a ofera viteza de transfer date de 10 Gbps pe distante mai lungi (maxim 100m channel link). Latimea de banda de 500MHz este dubla fata de Cat6 standard.
Rata de transmisie: Pâna la 10 Gbps. Latime de banda si frecventa de protectie de 500MHz.

Cat.7
Aparut ca urmare a cererii de frecvente superioare de protectie la interferente de tip F/FTP in anul 2010. Cablurile Cat7 au fost introduse cu perechi rasucite, complet ecranate pentru o mai buna protectie împotriva interferentelor.
Rata de transmisie: Pâna la 10 Gbps (cu ecranare îmbunatatita). Latime de banda de 1000MHz

Cat.8
Cu un nivel de frecventa si latime de banda mai mare, up to 2000MHz, solutia apare in anul 2016. Cablurile de Cat.8 accepta frecvente mai mari, permitând rate de date de 25/40 Gbps pe distante scurte, maxim 24 metri.
Rata de transmisie: Pâna la 25/40 Gbps.

Cum si ce sa alegi?

Cererea curenta pe piata
Cat5e si Cat6 sunt înca utilizate pe scara larga pentru nevoi generale de retea si aplicatii de acasa (home users).
Cat6a este din ce în ce mai popular pentru cerintele de performanta mai ridicate în mediile comerciale si de centre de date.


Cat7 si Cat8 inca stagneaza in cerere la noi pe piata. Chiar daca sunt cerinte din industrii care necesita transfer de date de ultra-înalta viteza, cum ar fi centrele de date, calculul de înalta performanta si infrastructura critica – astazi este mai ieftin si mai performant sa se instaleze retele de fibra optica de interior de tip Passive Optical LAN.

Alegerea categoriei adecvate de cablu Ethernet depinde de cerintele de retea si de mediul de utilizare anticipat. Iata câteva recomandari:

Casa personala sau biroul mic
Cat.5e este suficienta pentru utilizarea obisnuita a internetului, transferuri de fisiere si streaming video.

Cele mai multe companii si retele generale
Daca numarul de porturi (port = calculator, imprimanta, telefon IP, camera de luat vederi, punct de acces wireless, etc) nu depaseste 200-300 de conectori, atunci Cat6 este o alegere perfecta, oferind latime de banda si rezistenta la interferente mai mari, potrivite pentru o gama larga de aplicatii.

Dar daca reteaua este mai mare de 300 de porturi este mult mai eficient – cost total de investie, consum energetic, cost de operare – sa instalezi retea de fibra optica de interior de tip Passive Optical LAN. Reteaua se instaleaza rapid, nu are restrictii de protectie la EMI (imunitate electromagnetica), ofera date de transfer si latime de banda mult superioara fata de orice tip de cablu de cupru. Reteaua suporta viteze de transfer de la 1Gbps, 10G, 25G, 40G, up to 100G (in dezvoltare azi).

Atentie: producatorul de echipamente tip OLT si ONT (terminale de core central si utilizator final), trebuie sa aiba in gama de produse terminale specializate pentru acest tip de lucrari. A nu se confunda cu FTTx, deoarece aceste retele folosesc alte tipuri de terminale care nu pot comunica intre ele la nivelul nodului de acces de retea, ci numai printr-un router central, fapt care incarca reteaua ineficient.

Comments are closed.
WordPress Cookie Plugin by Real Cookie Banner