Cum se trateaza riscul de incendiu in Romania, fata de restul Europei!

CPR reglementare la foc

Plecand de la acest articol: https://ec.europa.eu/commission/commissioners/2014-2019/bienkowska/announcements/fire-safety-buildings_en, scris de un reprezentant al UE, acesta constata ca: nu este justificat ca UE sa intervina in reglementarea CPR-ului la nivelul fiecarui stat,  si asta deoarece fiecare stat si-a impus propriul regulament CPR. Chiar asa?

Daca analizam situatia actuala a Romaniei reglementarea exista si este cunoscuta, dar se aplica doar in cazul anumitor materiale de constructii de interior, si mai putin pentru toate tipurile de cablu folosite intr-o cladire, asa cum impune legislatia europeana. Chiar si pana la aparitia noilor reglementari europene CPR (Construction Products Regulation), cerinta de marcare CE – LSoH (LSZH) a cablurilor, dar si interdictia de a intra la interior cu cablul (non LS0H), pana la maxim 5 metri, nu a fost niciodata impusa sau ceruta la noi in tara. Cablurile de exterior prezinta riscuri de propagare a incendiului datorita mantalei exterioare de protectie a cablului din PE, manta ce este rezistenta la exterior dar extrem de infamabila.

Intrand si noi pe o directie de normalitate si gandindu-ne la riscul de incendiu, dar si la reglementarea CPR ce va fi aplicabila in viitorul apropiat,  va fi necesar ca specificatiile oricarui tip de cablu instalat la interior (electric sau curenti slabi) sa aibe cerinte de CPR (E, D, C, B sau A), declaratie de conformitate si marcaj in acest sens.

In Romania riscurile la incendiu datorate cablurilor se rezuma, in general, la subdimensionarea cablurilor sau la improvizatiile instalatiilor electrice, dar nu se tine cont de materialul de protectie exterior al cablurilor. Daca mantaua de protectie a cablului are o impunere ridicata de protectie, de tip B2ca, propagarea focului pe cablul este anulata, limitata sau cel putin intarziata.

Un exemplu este fabrica Solina din Alba Iulia, citat: “Astfel, incendiul a fost initiat prin arderea izolatiei cablurilor electrice, a fost propagat mai departe la instalatia de forta a instalatiei electrice, iar prin picurarea materialelor incandescente au fost aprinse ulterior toate materialele combustibile din interiorul spatiului de depozitare: masa vegetala, ambalaje, cartoane si lemne”, a completat col. Adrian Guia. Seful ISU Alba a precizat ca raportul comisiei de ancheta a fost predat vineri, 7 martie 2018, reprezentantilor companiei care au detinut fabrica din Alba Iulia. Citeste articolul complet aici

Intrebarea justificata a proiectantilor de retele pentru interior este: – Ce nivel de CPR sa fie specificat la o cladire noua sau in amenajare din Romania? Pentru a raspunde la acesta intrebare trebuie sa vedem ce zice regulamentul CPR: cablurile trebuie sa fie selectate în functie de nivelul de siguranta cerut intr-o cladire. De exemplu, cablurile de clasa B2Ca trebuie utilizate in constructii care necesita o siguranta stricta (spitale, tunele de circulatie sau aeroporturi). Cablurile din clasa Cca sunt utilizate in cladiri cu cerinte de siguranta ridicate (cladiri comerciale si birouri), iar clasa Dca si clasa Eca in constructii cu necesitati medii si scazute de siguranta. Cablurile din clasa Fca pot fi utilizate in cladiri fara cerinte de siguranta. 

Cum nivelul minim admis la nivelul UE este de Eca (vezi tabel) pentru instalarea unui cablu la interior, in camere, dar mai putin pe traseele de fuga – iata cateva exemple privind impunerea cerintelor CPR pentru cateva din tarile europene:

Finlanda impune minim Cca pentru institutile publice, iar recomandat minim Dca pentru cele private, in orice parte a cladirii. Pe cand Germania indica minim Eca pentru interioare, dar Cca, pentru traseele de fuga in caz de incendiu. Marea Britanie, Franta, Olanda, Spania si Italia au impus minim  B2ca, la cladirile cu risc ridicat, cum ar fi spitalele sau cladirile inalte cu numar mare de ocupanti.

In cazul producatorilor de cabluri pentru cablarile structurate disponibile pe piata din Romania sunt doua directii evidente. Prima, si cea mai raspandita din pacate, sunt produsele comercializate fara indicatii de CPR, sub branduri necunoscute sau fara minima garantie ceruta de standardele in vigoare (ISO/IEC11801). Pentru firmele care sunt certificate, profesioniste si documentate, gasim categoria a doua, dar limitata la cladirile proiectate bine. Poate parea surprinzator dar sunt si in Romania companii de proiectare care cunosc cerintele CPR si sunt specificate in documentatia cladirii.

Pe de alta parte, producatori consacrati de cabluri si-au auto impus cerintele CPR, fiind la curent cu reglementarile din domeniu. Iata o lista exemplu centralizata de Delta: https://certification.madebydelta.com/cpr/delta-cpr-certified-companies/

Excel Networking pune la dispozitie tutoriale video pentru cei care doresc sa inteleaga mai mult despre CPR (click pe imagine).

cpr_webinars_excel

Comments are closed.
WordPress Cookie Plugin by Real Cookie Banner